Registracija domena

Prvi korak u stvaranju Vašeg virtualnog identiteta je odabir domene.
Domena je internet adresa, sredstvo identifikacije, koja se pronalazi pomoću pretraživača (IE, Firefox,Opera, Mozila i dr.) te na taj način korisnika usmjerava upravo na Vaše stranice, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazi server na kojem su one smještene.
 
Domene mogu biti globalne ili nacionalne, a to se može prepoznati po zadnjem dijelu domene (ekstenziji).  Za razliku od globalnih domena čije upravljanje može biti temeljeno na nekom globalnom načelu (na primjer tržišnom), nacionalne domene su temeljni element nacionalnog bogatstva i suvereniteta svake države, temelj njezine prepoznatljivosti u virtualnom svijetu te utoliko upravljanje i uporaba tih domena, podrazumijevaju visok stupanj odgovornosti i poštivanje različitih interesa svih zainteresiranih strana.
Od globalnih domena najrasprostranjenije su .com , .net , .biz , .org , . info , i za njihovu registraciju potrebna su samo dva uvjeta:

  • da je domena slobodna
  • da registrant uplati iznos godišnje a u nekim slučajevima i dvogodišnje registracije.

Registraciju ovih domena neophodno je obnavljati neposredno prije isteka.

Uvjete za stjecanje nacionalnih domena ( .hr , .si , .ba i sl.) postavljaju organizacije koje su zadužene za upravljanje nacionalnim domenskim prostorom.

U Republici Hrvatskoj je to CARNet DNS služba.

Usluga registracije domena i smještaja stranica dostupna je samo klijentima kojima pružamo uslugu izrade stranice.